تاریخچه اشیاء

تاریخچه بیل و بیلچه

تاریخچه بیل در ادامه بررسی تاریخچه اشیاء مختلف در عرصه سه به بررسی بیل می رسیم. بیل یکی از ابزارهای باغبانی است که از یک دسته چوبی و فولاد بیل شکل ساخته میشود که برای کندن زمین یا برداشتن گل، خاک، کود و … از آن سود می‌برند و بسته به کاربردش در انواع مختلفی تولید می شود. بیل ها دارای گلویی هستند که دسته ی بیل را در آن فرو می کنند تا کاربری آن را آسان کند. دسته‌ بیل ها معمولا بلند تر از 1.50 متر و بیشتر از جنس چوب هستند و قدمت آن حداقل به ۱۲ هزار سال پیش برمیگردد.

تاریخچه بیل
تاریخچه بیل

بیل چیست؟

بیل ها از یک تیغه بزرگ معمولا از جنس فلز و یک دسته چوبی یا فایبرگلاس ساخته شده. تیغه بیل‌ها عموما از جنس فولاد یا پلاستیک سخت است اما انواع به‌تر آن جنس تیتانیومی دارند که هم سبک‌تر و هم مقاوم‌تر است. دسته‌های از جنس فایبرگلاس معمولا مقاوم‌تر و سبک‌تر از دسته های چوبی هستند، همچنین دسته‌های فلزی هم وجود دارند که مقاوم ترین نوع به شمار می آیند. طول دسته هم جز موارد مهم است، هرچه طول آن بلندتر باشد بارهای سنگین‌تر را راحت‌تر میتوان جابه جا کرد و در مقابل هر چه طول آن کمتر باشد نفرد به قسمت نوک آن نزدیک‌تر است و بهتر می‌تواند آن را کنترل کند در نتیجه برای کارهای ظریف بهتر است. بعضی بیل‌ها برای راحتی بیشتر و کنترل بهتر یک دستگیره درانتهای دسته دارند.

انواع بیل

درادامه بررسی تاریخچه بیل به این جا می رسیم که تعدادی از انواع مختلف بیل ها را برای شما لیست کرده ایم. هرچند ممکن است تنوع بیل ها به این چند مل ختم نشود، اما این مدل ها مرسوم ترین و متداول ترین بیل های مورد استفاده هستند.

بیل باغبانی

معمول ترین نوع است که بیشترین استفاده را هم دارد. از آن برای کندن زمین و برداشتن خاک استفاده می‌کنند. تیغه این وسیله شکل های مختلفی دارد که هر کدام کارکرد خودشان را دارند. تیغه‌های با نوک تیز برای خاک های سفت‌تر و حتی پر از سنگ مناسب هستند. این شکل تیغه کمک میکند فشاربیشتری به خاک زیر وارد بشود و بیل راحت‌تر وارد خاک بشود.

تاریخچه بیل: 8 مدل بیل وجود دارد.آیا درست است؟!
تاریخچه بیل: 8 مدل بیل وجود دارد.آیا درست است؟!

اگر بین دسته و تیغه زاویه داشته باشد یعنی تیغه دقیقا در راستای دسته نباشد و کمی انحراف داشته باشد برای بیرون آوردن خاک از یک گودال مناسب است، در غیر اینصورت فرد مجبور است هنگام بیرون آوردن خاک بدن و زانوی خود را خم کند.

بیل های با نوک گرد برای خاک های نرم‌تر و انواع با نوک صاف برای فقط جا به جا کردن خاک مناسب ترین گزینه هستند.

بیل ترانشه

این وسیله برای کندن ترانشه و گودال طراحی شده. تیغه آن دارای نوک تیز و لبه های کناری آن کاملا صاف هستند. به این ترتیب بیل راحت‌تر در خاک فرو میرود و لبه های کانال حفر شده صاف و مرتب خواهد بود. کاربرد این ابزار عمدتا برای کندن کانال های لوله های آبیاری، کود دهی، حذف ریشه های عمیق گیاهان و زیباسازی محوطه است.

بیل ترانشه
بیل ترانشه

بیل زهکشی

تیغه این مدل نازک و نوک آن گرد است. از آن برای ایجاد کانال های آبیاری و ایجاد زهکش درخاک و همچنین کندن دقیق یک محل به جهت کاشت یک گیاه یا جا به جایی آن استفاده میشود.

بیل زهکشی
بیل زهکشی

بیل پارویی

بیل پارویی
بیل پارویی

نوک صاف این پارو ‌‌ها به هیچ وجه مناسب کندن زمین نیست، اما بهترین وسیله برای جا به جا کردن توده های انباشته شده روی زمین و موادی مثل سنگ، برف و حتی گندم از محلی به محل دیگر هستند.

بیل لبه

این بیل با شکل خاص نیم هلالی برای پرداخت لبه های خاک و جدا کردن قسمت های مختلف زمین از یک دیگر استفاده میشود. تیغه این بیل عمق ندارد و سطح آن‌ کاملا صاف است، چون برای کندن و یا حمل خاک طراحی نشده بلکه باید بتواند برش های دقیق و کم ضخامت در خاک ایجاد کند. همچنین از آن برای قطع کردن ریشه های کم عمق بوته‌ها یا درختان استفاده می‌شود.

بیل پارویی
بیل پارویی

بیل چاله کنی

یک بیل با ابعاد کوچک است. نوک تیز یا گرد دارد وبرای کندن زمین، جا به جا کردن بوته ‌ها و گیاهان، حذف علف های هرز و کار با خاک در گلدان استفاده میشود.

بیل چاله کنی

از دو بیل موازی هم تشکیل شده که با یک لولا به هم وصل شده اند. از آن برای کندن چاله های کم عرض ولی عمیق استفاده میشود و به طور عمودی یک چاله‌ی ستونی را در دل خاک ایجاد میکنند.

بیل چاله کنی

بیل چاله کنی

بیلچه

از دو بیل موازی هم تشکیل شده که با یک لولا به هم وصل شده اند. از آن برای کندن چاله های کم عرض ولی عمیق استفاده میشود و به طور عمودی یک چاله‌ی ستونی را در دل خاک ایجاد میکنند.

بیلچه
بیلچه

کج بیل

کج بیل ابزاری است که کشاورزان از آن برای شکل دادن به خاک، جمع کردن خاک دور ریشه گیاهان، کندن شیار‌های باریک در خاک برای آبیاری یا کاشت بذر و مخصوصا برای حذف علف‌های هرز و ریشه‌های پوسیده گیاهان و همچنین در زمان برداشت محصولات کشاورزی ریشه‌ای مثل سیب زمینی استفاده می‌کنند.

کج بیل دو نوع کلی دارد. در یک مدل فرد کج بیل را روی خاک به سمت خودش میکشد و مدل دیگر فرد آن را به عقب و جلو حرکت میدهد. مدل اول که سری کج بیل رو به پایین و عمود بر دسته قرار گرفته را برای کندن یا کپه کردن خاک و حذف علف هرز و مدل دوم که سری آن رو به جلو قرار گرفته، برای قطع علف‌های هرز از ریشه استفاده میکنند. معمولا تیغه مدل رو به جلو به شکل یک فلش است.

کج بیل
کج بیل

کج بیل‌های  رو به پایین تیغه‌هایی با اندازه‌های مختلف دارند، تیغه‌های پهن‌تر برای جاهایی که خاک‌های سنگین‌تر دارند یا علف‌های هرز بسیار زیاد  آن را پوشانده استفاده می‌شود. تیغه‌های باریک‌تر هم برای فضاهای کوچک، مثلا بین گیاهان کاشته شده کاربرد دارد تا به خود گیاهان صدمه‌ای نزند.

کج بیل مدل رکابی یکی دیگر از مدل‌هاست که برای از بین بردن علف‌های هرز استفاده می‌شود. تیغه آن دو طرفه است و در خاک باید آن را به عقب و جلو حرکت داد. این کار علف‌ها را از بین میبرد، خاک را نرم میکند و شرایط را برای کشت فراهم میکند.

بیشتر بخوانید:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا