بیوگرافی شخصیت های سیاسی و برجسته

بیوگرافی صادق زیباکلام

صادق زیباکلام متولد 27 خرداد 1327 در تهران

صادق زیباکلام یکی از افراد مشهور حوزه سیاست داخلی و خارجی ایران است. بیوگرافی صادق زیباکلام پر از انتقادهای درست و غلط (از نظر هر حزب سیاسی) است که طرفداران و منتقدانی برای وی به وجود اورده است. برای مطالعه بیوگرافی شخصیت های سیاسی و برجسته می توانید در سایت عرصه سه به خواسته خود برسید.

چکیده بیوگرافی صادق زیباکلام

  • نام: صادق زیباکلام منفرد
  • متولد: 27 خرداد 1327 – تهران
  • حرفه: استاد دانشگاه، منتقد سیاسی، نویسنده کتاب
  • ویکی پدیا صادق زیباکلام
  • اینستاگرام صادق زیباکلام – 1 میلیون نفر دنبال کننده
  • توئیتر صادق زیبا کلام
صادق زیباکلام
صادق زیباکلام

بیوگرافی صادق زیباکلام

صادق زیباکلام مفرد متولد ۲۲ خرداد ۱۳۲۷، خیابان ری تهران ، استاد علوم سیاسی، نویسنده و از کارشناسان ایرانی با گرایش اصلاح‌طلبی و نوآزادی‌خواهانه است. او دکترای علوم سیاسی از دانشگاه برادفورد دارد. او استاد واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد بود. وی هم‌اکنون استاد تمام دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران است.

صادق زیباکلام در سال ۱۳۲۷ در کوچه معروف به دعانویس‌ها، در محلهٔ بازارچه آب‌منگول تهران در جنوب خیابان ری متولد شد. پدرش تاجر و دارای مغازه‌ای در خیابان قزوین تهران بود، اما وارد فعالیت‌های سیاسی نیز شده بود. او از طرفداران محمد مصدق بود اما از لحاظ تشکیلاتی در حزب زحمت‌کشان به رهبری مظفر بقایی فعالیت می‌کرد.

دختر کوچک وی مریم زیباکلام و دختر بزرگ وی سارا زیباکلام است که زیباکلام او را دقیقاً در نقطه مقابل خود می‌داند. سارا با پسر احمد توکلی ازدواج کرده‌است. زیباکلام می‌گوید نه او و نه توکلی هیچ نقشی در این ازدواج نداشته‌اند و آن دو پس از آشنا شدن در روزنامه همشهری با هم ازدواج کرده‌اند.

دکتر فاطمه زیباکلام، خواهر او است که در اسفند ۱۳۹۴ درگذشت. سعید زیباکلام نیز برادر وی می‌باشد که از نظر عقیده در روبروی هم قرار دارند.

تحصیلات صادق زیباکلام

صادق زیباکلام پنج سال نخست ابتدایی را در دبستان غزالی واقع در خیابان سینا و سال آخر را در دبستان دکتر قاسم‌زاده واقع در خیابان غفاری تحصیل می‌کند. با نقل مکان خانواده به منزل بزرگی در نیاوران، زیباکلام در دبیرستان رهنما در خیابان منیریه ثبت نام می‌کند.

بیوگرافی صادق زیباکلام
بیوگرافی صادق زیباکلام

او پس از اخذ دیپلم دبیرستان در سال ۱۳۴۵ در کنکور دانشگاه تهران پذیرفته می‌شود اما پدرش با تحصیل او در ایران مخالفت کرده او را روانه اتریش می‌کند تا او را از درگیری‌های سیاسی دانشگاه تهران به دور نگه دارد. در اتریش تحت تأثیر تفکرات مارکسیستی قرار می‌گیرد و تحصیل خود را در اتریش نیمه‌تمام گذاشته و به توصیهٔ پدر در خرداد ۱۳۴۶ به انگلستان می‌رود.

بعد از طی دوره دوساله کالج او به پلی تکنیک شهر هادرزفیلد در شمال بریتانیا می‌رود و وارد رشته مهندسی شیمی می‌شود. او بعد از اتمام دوره کارشناسی وارد دوره کارشناسی ارشد و سپس دکترای مهندسی شیمی در دانشگاه برادفورد می‌شود. پس از آزادی در سال ۱۳۵۵، دستگاه امنیتی کشور مانع بازگشت او به انگلستان و ادامه دوره دکتری شد و او به ناچار در ایران مانده و به عنوان مربی در دانشکده فنی دانشگاه تهران استخدام می‌گردد.

پس از انقلاب در سال ۱۳۶۳ برای ادامه تحصیل به انگلستان بازمی‌گردد اما به جای ادامه تحصیل در رشته مهندسی شیمی به علوم انسانی روی می‌آورد. او در دانشکده صلح‌شناسی دانشگاه برادفورد فوق لیسانس و دکترای خود را می‌گیرد. موضوع تز دکترای او انقلاب اسلامی ایران و فلسفه سیاست غرب بوده‌است. زیباکلام در سال ۱۳۶۹ به ایران بازگشته و پس از دو سال وارد گروه علوم سیاسی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران می‌شود.

بازنشستگی اجباری صادق زیباکلام

در اسفند ۱۳۹۶، صادق زیباکلام بدون اطلاع و هماهنگی از دانشگاه آزاد اخراج شد. اتفاقی که زیباکلام آن را به روی کار آمدن فرهاد رهبر نسبت می‌دهد. لازم است ذکر شود که پیش‌تر ریاست دانشگاه آزاد بر عهده هاشمی رفسنجانی بود.

فرهاد رهبر رئیس دانشگاه آزاد در واکنش به «ادعای زیباکلام مبنی بر اخراج از این دانشگاه» گفت:

ما کسی را اخراج نکردیم. بلکه اعلام کردیم فعالیت شما غیرقانونی است؛ چرا که از دو جا حقوق می‌گیرید. شما می‌توانید دانشگاه تهران را رها کنید و اینجا استخدام شوید یا می‌توانید در دانشگاه تهران باشید و در دانشگاه آزاد به صورت حق‌التدریس فعالیت کنید.

صادق زیباکلام در زندان ساواک
صادق زیباکلام در زندان ساواک

او با غیرقانونی دانستن استخدام یک استاد در دو دانشگاه بیان کرد:

شیوه قرارداد ما با این استادان تغییر کرده که این استادان می‌توانند به صورت حق‌التدریس فعالیت کنند

محمدرضا عارف رئیس فراکسیون امید مجلس در واکنش به اخراج او گفت:

متأسفانه با قدر ناشناسی با برخی از اساتیدی که جایگاه علمی برجسته‌ای دارند برخورد شد که این گونه برخوردها بالاترین توهین به استادان و سبب رکود علمی دانشگاه خواهد شد

مدتی بعد زیباکلام اعلام کرد که از دانشگاه تهران نیز بازنشسته شده است. وی این بازنشستگی اجباری را با حرف‌هایی که در نقد علوم اجتماعی اسلامی در برنامه گستره شریعت زده‌است، مرتبط می‌دانست.

دیدگاه سیاسی صادق زیبا کلام

سیاست خارجی صادق زیبا کلام

زیبا کلام معتقد است مسائل هسته‌ای ایران نباید در خدمت نگاه ایدئولوژیک ایران با غرب باشد و بر همین اساس وی به شدت حامی کلیات توافقنامه هسته‌ای ژنو بوده تا حدی که اعلام داشته‌است:

نسبت به کلیت آن مثل سگ می‌ایستم و از توافق ژنو دفاع می‌کنم.

وی به شدت از غنی‌سازی اورانیم در ایران انتقاد داشته و در این مورد گفته‌است:

هر کس که غنی‌سازی را متوقف کند دو رکعت نماز شکر می‌خوانم و دست و پای او را می‌بوسم. چرا که این هسته‌ای برای ایران و ایرانی هیچ سودی نداشته‌است.

زیباکلام در مناظره‌ای در دانشگاه صنعتی سجاد دربارهٔ سیاست‌های خارجی دولت قبلی گفت:

در دوران احمدی‌نژاد به هر قدرتی که سرش به تنش می‌ارزید، مرگ گفتند.

وی در مورد دیگر سیاست‌های خارجی دولت احمدی‌نژاد گفت:

آن دوران فاجعه بود آن همه سرمایه‌گذاری که در ونزوئلا شد چه شد و الان کجاست؟ گفتید ما به حیات خلوت آمریکا رفتیم ولی حتی نتوانستید با همسایگان‌تان در خلیج‌فارس هم درست ارتباط برقرار کنید. چین و روسیه که در آن هشت سال ما را دوشیدند.

بیوگرافی صادق زیباکلام در عرصه سه
بیوگرافی صادق زیباکلام در عرصه سه

زیباکلام در همایش بازخوانی سیزده آبان گفت:

اشغال سفارت آمریکا بزرگترین ضربه به انقلاب و منافع ملت بود. در دولت قبل بارها گفته می‌شد هسته‌ای باعث پیشرفت علم و دانش می‌شود اما هزینه‌های صورت گرفته و میلیاردها دلار ریختن به پای هسته‌ای هیچ منطقی وجود نداشت. ایران در زمینه بهداشت و درمان رتبه ۱۲۶ است که اگر پنجاه کشور، اروپایی و توسعه یافته باشند بقیه کشورها پیشرفت‌شان ربطی به صنعت هسته‌ای ندارد.

سیاست داخلی صادق زیبا کلام

وی در ۲۶ آذر ۱۳۹۳ در یک کنفرانس در دانشگاه تهران دربارهٔ برنامه اتمی جمهوری اسلامی گفت: «موضوع هسته‌ای» بیشتر از جنگ هشت ساله ایران و عراق به کشور ضربه زده‌است.

برخی از رسانه‌ها معتقدند که وی در جریان انتخابات ریاست جمهوری سال ۹۲ از حامیان جریان اکبر هاشمی رفسنجانی بوده‌است. در زمانی که صلاحیت نامزدهای انتخابات ریاست‌جمهوری مشخص نشده‌بود، زیباکلام تأکید داشت اصلاح‌طلبان می‌بایست پشت سر هاشمی قرار گیرند و نه کواکبیان و روحانی؛ زیرا کواکبیان و روحانی نمی‌توانند بیش از یک یا دو میلیون رای را به خود اختصاص دهند.

بعد از حذف هاشمی از انتخابات توسط شورای نگهبان و عدم حضور محمد خاتمی و در نهایت کناره‌گیری عارف به نفع روحانی، زیباکلام به این نتیجه رسید که در انتخابات از حسن روحانی می‌توان حمایت کرد. وی در مصاحبه‌ای که بعد از انتخابات انجام داد، روحانی را نه یک اصلاح‌طلب همچون خاتمی دانست و نه وی را یک اصولگرای سنتی می‌داند.

زیباکلام در اظهارنظری در آبان ۱۳۹۲ عنوان کرد:

اگر به عقب برگردیم یعنی به ماه‌های پس از ۲ خرداد ۱۳۷۶، مشاهده می‌کنیم که تا چه اندازه فضایی کنونی کشور مشابه آن فضا است. در انتخابات ریاست‌جمهوری ۲ خرداد ۷۶ جناح راست، همچون انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۹۲ غافلگیر شدند؛ چرا که همان‌طور که انتظار پیروزی سید محمد خاتمی را نداشتند، حسن روحانی نیز به همان ترتیب پیروز شد. در هر دو مورد، راست‌گرایان تا مدتی در شوک شکست به سر بردند و بعد از چندماه با موضع‌گیری جدید شروع به زورآزمایی با دولت منتخب نمودند.

مصاحبه آبان 92 صادق زیباکلام
بیوگرافی صادق زیباکلام، یکی از افراد سیاسی مشهور در ایران
بیوگرافی صادق زیباکلام، یکی از افراد سیاسی مشهور در ایران

آثار صادق زیباکلام

  • ما چگونه، ما شدیم
  • غرب چگونه غرب شد؟
  • هاشمی بدون رتوش
  • جامعه‌شناسی به زبان ساده
  • مقدمه‌ای بر انقلاب اسلامی
  • فرهنگ خاص علوم سیاسی
  • سنت و مدرنیته
  • از دموکراسی تا مردم سالاری دینی
  • تحولات سیاسی و اجتماعی ایران ۱۳۲۰–۱۳۲۲
  • قربانیان
  • آذری غریب
  • نهادها و اندیشه‌های سیاسی در ایران و اسلام،
  • از هانتینگتون و خاتمی تا بن لادن
  • مبانی علم و سیاست
  • افلاطون، توماس هابز
  • ایران در عصر نادر
  • کتاب توهم توطئه
  • هاشمی رفسنجانی و دوم خرداد
  • عکسهای یادگاری با جامعه مدنی
  • یادداشت‌های انقلاب
  • رضا شاه

بیشتر بخوانید:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا